Scholieren maken duurzame maaltijd voor Pierre Wind

Niemand minder dan televisie-kok Pierre Wind kwam naar Oosterhout om daar een kloosterlunch, bereid door Oosthoutse jongeren, te nuttigen.  

Van 8 tot en met 15 oktober 2022 stond de Week van de Duurzaamheid in Oosterhout in het teken van lokale en duurzame voeding en de energietransitie. Jongeren uit Oosterhout speelden hierin een sleutelrol. Zij zijn de inwoners van de toekomst en zullen aanpassingen die volwassenen moeten gaan nemen, straks als een vanzelfsprekendheid gaan zien.

De hele week stond in het teken van het thema Duurzaamheid en Food. Leerlingen van het Frencken College, het Oelbert Gymnasium en Alba Zuijderwijk zijn weken bezig geweest met de voorbereiding van een duurzame maaltijd voor de bekende tv-kok Pierre Wind. Wind gaf in Oosterhout een culinair college, daarna ontvingen de leerlingen hem op klooster Sint Catharinadal samen met een gezelschap van culturele instellingen en directies van scholen die betrokken zijn bij het project.

De leerlingen bedachten voor deze gelegenheid, met het handboek Kloosterlunch als inspiratie, diverse kleine gerechten van seizoensgroenten. Uitgangspunt was om te werken met voedsel wat vaak bij het groenafval wordt gegooid, zoals stengels, loof en van bladeren van de wijnranken of onkruid. Bijna alle ingrediënten voor de lunch kwamen uit de kloostertuin. Vrijwilligers en zuster Godelieve hebben de leerlingen daarover veel geleerd. De leerlingen bedachten ook de aankleding van de tafels.  De kloosterlunch, onderdeel van het project Brabants Kloosterleven. legt verbinding met het cultureel erfgoed, rituelen en vertaalt die naar het nu.