Deelproject

De meeste Brabantse kloosters waarin broeders en zusters aanwezig zijn, liggen in het oosten van de provincie. In 2021 is er een 330 kilometer lang wandelpad samengesteld: Ons Kloosterpad. 

Ons Kloosterpad is een wandelpad van 330 kilometer langs een vijftigtal (voormalige) kloosters en abdijen in midden en oost Brabant. De tocht kan worden gelopen in vijftien etappes, variërend van 16,5 tot 28 kilometer. Praktische informatie over de start- en stopplaatsen vind je hier.

Op Facebook vind je ons hier. Daarnaast is ook een actieve Facebookgroep Wandelaars Ons Kloosterpad.

Wandelgids

Om wandelaars van Ons Kloosterpad op weg te helpen is er een Bindboek. Deze gids verbind je met verhalen, beelden, overwegingen en herinneringen aan de bijzondere plekken langs Ons Kloosterpad. In het boek worden de etappes beschreven. Maar het bindboek wil ook een inspiratieboek zijn, met opvallende weetjes, aansprekende kunstfoto’s en bijzondere interviews met mensen die wonen en werken in de kloosters. Het boek kost € 29,50 en is te koop bij verschillende kloosterlocaties en via Berne Media.

Routekaarten

De etappekaarten worden geleverd samen met het Bindboek. Een deel van de opbrengst van de verkoop van de wandelgids komt ten goede van de instandhouding van de kloosters. De beschrijving van de etappes en hun kaarten zijn terug te vinden op een aparte pagina bij Visit Brabant.

Kloosters bezoeken

Via Ons Kloosterpad heb je de mogelijkheid om kennis te maken met de diversiteit van het kloosterleven. Want hoewel kloosters overeenkomsten hebben, zijn er ook grote verschillen. Sommige kloosters richten zich sterk op de contemplatie en zijn meer gericht op stilte en beslotenheid. Andere kloosters zijn juist zeer actief en hebben zich altijd gericht op het werk buiten de kloostermuren.

Deze verscheidenheid zie je ook nu nog terug. Sommige kloosters ontvangen graag mensen en hebben veel contact met de buitenwereld. In andere kloosters is de beslotenheid juist de kwaliteit. Wat er te zien en te beleven is verschilt per klooster. Voor alle kloosters geldt: respecteer de stilte en het ritme van het kloosterleven en betreedt geen privédomeinen. Meer informatie over de afzonderlijke kloosters vind je op de locatiekaart van de website.

Overnachten

In een aantal kloosters langs de route is het mogelijk om te overnachten. Maar check altijd de mogelijkheden, want soms beperkt zich dat tot een specifieke dag in de week. Alle praktische informatie van de start- en stopplaatsen, inclusief overnachtingsmogelijkheden vind je hier.

Maar er zijn meer overnachtingsmogelijkheden langs de route. In de omgeving van de wandelroute liggen vele gastvrije hotels, B&B’s, campings en andere locaties waar je kunt overnachten. Vind jouw ideale overnachtingsadres in deze  overzichtskaart van overnachtingslocaties in Brabant op de website van VisitBrabant. Of voer in de zoekfunctie op deze pagina de plaatsnaam in waar je wilt overnachten en Bekijk overnachtingsaccommodaties. 

Wandel & verzamel unieke souvenirs 

Kunstenaars maakten vijftien ontwerpen van prentkaarten en draagbare souvenirs speciaal voor de wandelaars van Ons Kloosterpad. Ze vormen vijftien tastbare herinneringen aan de plaatsen die je onderweg aandoet. De souvenirs vertellen samen het verhaal van het Brabantse kloosterleven. Ze zijn te koop bij of in de buurt van de kloosterlocaties (zie praktische informatie). De opbrengst komt ten goede aan de instandhouding van de kloostergemeenschappen. Wandel langs alle vijftien etappes van Ons Kloosterpad en verzamel de unieke kloostercollectie!

De verhalen achter de ontworpen souvenirs