landpark Assisie
Ons Kloosterpad
Spijs en drank
Wandelen

Landpark Assisië

Pandaplein 1, 5074 NA, Biezenmortel Bekijk op Google maps

Huize Assisië is een initiatief van de broeders Penitenten  uit Boekel. In 1901 kochten zij van mejuffrouw Van Beugen uit ‘s-Hertogenbosch drie pachtboerderijen die bekend stonden als de Gasthuishoeven. Het totale oppervlakte bedroeg circa 45 hectare. De broeders bouwden op die gronden een complex voor de huisvesting van mannelijke verstandelijk gehandicapten.

Op het terrein wonen nog steeds mensen met een verstandelijke beperking, die worden begeleid door Stichting Prisma. Lokaal 12 is een lunchroom die voor iedereen toegankelijk is en waar cliënten van Prisma werken. Er is nog volop ruimte om nieuwe, bijzondere en duurzame initiatieven te ontwikkelen. Initiatieven die aansluiten bij veranderende behoeften en vragen uit de samenleving.

Landpark Assisië is het eindpunt van etappe 13 en de start van etappe 14 van Ons Kloosterpad.

 

 

 

De podcastserie Broederschap op een Bijzondere Buitenplaats gaat over de betekenis van het broederschap van de Broeders Penitenten in verleden heden en toekomst van Landpark Assisië. Deze podcast wordt tijdens het Jaar van het Brabants Kloosterleven gemaakt. Vanaf nu verschijnt tot en met september 2021 iedere maand een nieuwe aflevering op Youtube. Hier alvast de trailer.

Bekijk de video

Deel 1: Burgers in Pij. In het kader van het Jaar van het Brabants Kloosterleven en de deelname van Landpark Assisië in Biezenmortel aan Ons Kloosterpad , is er een vierdelige podcast serie over Broederschap op een bijzondere buitenplaats. Daarin komen broeders aan het woord over het verleden, maar ook bewoners, kunstenaars en andere nieuwe landparkgenoten over het heden en de toekomst van het Landpark.

Luister de podcast

Deel 2: Het Rijke Roomsche Leven. In het kader van het Jaar van het Brabants Kloosterleven en de deelname van Landpark Assisië in Biezenmortel aan Ons Kloosterpad, is er een vierdelige podcast serie over Broederschap op een bijzondere buitenplaats. Daarin komen broeders aan het woord over het verleden, maar ook bewoners, kunstenaars en andere nieuwe landparkgenoten over het heden en de toekomst van het Landpark.

Luister de podcast

Deel 3: Verdeeld Broederschap. In het kader van het Jaar van het Brabants Kloosterleven en de deelname van Landpark Assisië in Biezenmortel aan Ons Kloosterpad, is er een vierdelige podcast serie over Broederschap op een bijzondere buitenplaats. Daarin komen broeders aan het woord over het verleden, maar ook bewoners, kunstenaars en andere nieuwe landparkgenoten over het heden en de toekomst van het Landpark.

Luister de podcast

Deel 4: Betrokken burgerschap. In het kader van het Jaar van het Brabants Kloosterleven en de deelname van Landpark Assisië in Biezenmortel aan het kloosterpad, is er een vierdelige podcast serie over Broederschap op een bijzondere buitenplaats. Daarin komen broeders aan het woord over het verleden, maar ook bewoners, kunstenaars en andere nieuwe landparkgenoten over het heden en de toekomst van het Landpark.

Luister de podcast

Huize Assisië werd in 1903 gesticht door de broeders Penitenten. Ze zorgden voor jongens met een verstandelijke handicap. Frans van As vertelt over zijn leven in de jaren zestig op het terrein. "Eigenlijk is het een klein dorp op zich."

Bekijk de video

“Drie eeuwen geleden leefden de broeders hier samen met mensen met een verstandelijke beperking”, vertelt Michael Koolen, terwijl we over het landgoed van Landpark Assisië lopen. “Ook al wonen er nu geen broeders meer, we zijn er trots op dat we die traditie van gehandicaptenzorg hier voort kunnen zetten.”

Lees het interview

Producten van deze locatie