abdij van berne
Bezoeken en beleven
Ons Kloosterpad
Spijs en drank
Wandelen

Abdij van Berne
900 jaar Norbertijnen

Abdij van Berne

Abdijstraat 49, 5473 AD, Heeswijk Dinther Bekijk op Google maps

De norbertijnen leven en werken sinds 1857 in Heeswijk. Ze betrokken toen het oude Slotje, dat vermoedelijk een jachtslot van de hertog van Brabant was. Dat gebouw wordt al snel te klein om de groeiende gemeenschap te huisvesten. In 1859 is een nieuw onderkomen gereed, dat onder de naam Pastorietje nog altijd deel uitmaakt van het huidige abdijcomplex. In 1879 start de bouw van een nieuwe abdijkerk. Rond 1900 is het gymnasium gebouwd.

Door de jaren heen heeft de Abdij van Berne een grote bijdrage geleverd aan pastoraat en sociaal opbouwwerk. In de periode 1880 – 1925 waren er vier norbertijnen die in het oog sprongen omdat zij met voortvarendheid sociale kwesties aanpakten. Gerlacus van den Elsen, Josephus Nouwens, Julius van Beurden en Pius van Aken. Van hen is Gerlacus van den Elsen de voorman en het meest bekend.

De Abdij van Berne is eindpunt van etappe 1 en startplaats van etappe 2 van Ons Kloosterpad.

De laatste etappe van Ons Kloosterpad brengt Sander de Kramer naar de Abdij van Berne in Heeswijk-Dinther. Het idee van deze pelgrimswandeling is hier ontstaan. Onderweg heeft Sander gezelschap van Lenny Kuhr.

Luister de podcast

Abt Denis Hendrickx en projectleider Henk-Jan Hoefman over de heroriëntatie van de Abdij van Berne, een klooster met een vitale geloofsgemeenschap die oude waarden naar het nu vertaalt.

Bekijk de video

Producten van deze locatie

picknickpakket II
Drank Spijs

Picknickpakket Samen met wijn uit Catharinadal

Proeven van (h)eerlijke abdijproducten op het anderhalve meter picknickkleed met een venster van gerecycled religieus tafellinnen uit kloosters. Mooi gemaakt door textielontwerper Marjolein Keijsper. Strijk neer tussen de fruitbomen, groenten, kruiden en bloemenpracht in de kloostertuin. Voel je verbonden met de natuur. Inhoud: Kloosterproducten picknickpakket Samen; Anderhalve meter picknickkleed van katoenen damast; 1x Pinot Noir Gamay rosé 2019 uit de wijngaard van vrouwenklooster Catharinadal Verkoopprijs 27,95

meer info

picknickpakket I
Drank Spijs

Picknickpakket Samen met abdijbier

Proeven van (h)eerlijke abdijproducten op het anderhalve meter picknickkleed met een venster van gerecycled religieus tafellinnen uit kloosters. Mooi gemaakt door textielontwerper Marjolein Keijsper. Strijk neer tussen de fruitbomen, groenten, kruiden en bloemenpracht in de kloostertuin. Voel je verbonden met de natuur. Inhoud : Kloosterproducten picknickpakket Samen, anderhalve meter picknickkleed van katoenen damast, 2x Berne abdijbier Norbertijn blond. Verkoopprijs 22,95

meer info

filtreerpakket II
Spijs

Een pakket vol sereniteit

Fooddesigner Katja Gruijters ontwikkelde speciaal voor Kloosterjaar Brabant een kloosterlunch, met (h)eerlijke abdijproducten. De ingrediënten van deze lunch plus de recepten zijn nu ook verkrijgbaar in het kloosterpakket Sereniteit. Het pakket bestaat uit een herbruikbare filtreerdoek, raberberjam met gember van de Vegetarische Zuster, honing van de Abdij van Berne, een bockbier van La Trappe, kloosterthee Pluk de Stilte en een zakje met hazelnoten. Het pakket kost € 24,95 en is te koop bij kloosterwinkel Berne in Heeswijk Dinther. In de abdijwinkel kun je ook regelen dat het pakket per post verstuurd wordt als verassingspakket.

meer info

jubileumbierfles
Drank

Jubileumbier Sint Norbertus

Sint Norbertus van Gennep stichtte in 1121 de norbertijnen kloosterorde. Dat is dit jaar 900 jaar geleden. Vele abdijen werden gesticht en in 1134 ontstond de Abdij van Berne, nu de oudste nog actieve abdij van Nederland. Speciaal voor het jubileumjaar 900 norbertijnen brouwden wij een amberbier van 7,5%. Bij dit speciale jubileumjaar hebben we er voor gekozen om deze bierfles een bijzondere uitstraling te geven: - heerlijk amberbier van 7,5% - unieke 1,5 L magnum fles - mooi aangekleed in een witte mantel, net als de norbertijnen habijt - uitleg over Sint Norbertus - beperkte oplage van 900 flessen - elke fles heeft een eigen nummer

meer info

de_eeuwige_nar_2D
Boeken

De eeuwige nar

Bij gelegenheid van het 900-jarig bestaan van de norbertijnenorde schreef de bekende cultuurtheoloog Frank G. Bosman het boek De eeuwige nar. Het boek gaat over de toekomst van het religieus gemeenschapsleven en is begin april verschenen. Bosman roept religieuzen van vandaag op trouw te blijven aan hun bijzondere roeping: leven als dwaas omwille van Christus. Dat klinkt een beetje cru, maar veel mensen zien de keuze voor een religieus leven van gehoorzaamheid, armoede, celibaat en in gemeenschap als een bizarre. We verslijten religieuzen, stiekem, een beetje voor gek.

meer info

Bindboek cover liggend
Boeken

Bindboek Ons Kloosterpad

In het Bindboek vind je beschrijvingen van de vijftien belangrijkste kloosterlocaties die je tegenkomt als je Ons Kloosterpad loopt. Het boek bevat ook de routekaarten van de vijftien etappes met meer bijzondere kloosters, abdijen en religieuze gebouwen. Maar deze gids wil ook een inspiratieboek zijn. Onderweg kun je het verrijken met je eigen ervaringen, overwegingen, met speciaal ontworpen souvenirs of andere tastbare herinneringen. Ook staan er interviews in met mensen die nu nog wonen en werken in de kloosters langs het pad. Het boek kost 29,50 en is te koop bij de meeste kloosters langs het pad, te bestellen via Berne Media en verkrijgbaar bij de volgende boekhandels: Boekhandel Berne Media - Abdijstraar 53 Heeswijk-Dinther Boekhandel Adr. Heinen - Kerkstraat 27 Den Bosch Boekhandel Van Piere - Nieuwe Emmasingel 48 Eindhoven Boekhandel Gianotten Mutsaers - Emmapassage 17 Tilburg

meer info

Weelde aan groen boek
Boeken Wandel- en fietstochten

Een weelde aan groen

Achter de muren van menig klooster bevindt zich een weelde aan groen. De kruidentuin in Uden, de Hof van Lof in Megen, de stiltetuin in Velp bij Grave en de historische landschapstuin in St. Agatha zijn stuk voor stuk verborgen parels die ieder voor zich een ander aspect van de kloostertuin vertegenwoordigen. Het handzame boekje Een Weelde aan groen gidst de reiziger door de geschiedenis van deze kloosters en de aanleg van de tuinen. De tuinen worden met elkaar verbonden door diverse fietsroutes. Kijk hier naar een filmpje over de tuinen: https://youtu.be/wVtM5-JO31U?

meer info

Bierwandeling in proeflokaal
Drank Spijs

Het Proeflokaal

Het Proeflokaal van de Abdij van Berne is dagelijks voor bezoekers geopend van 11.00 uur tot 17.00 uur. Maandag alleen op afspraak voor rondleidingen. In het Proeflokaal kunt u genieten van Norbertijn Blond, Prior Dubbel en Abt Tripel. Natuurlijk serveren men er ook diverse koffies, thee en frisdranken. Als klein eetgenot serveert men er heerlijk appelgebak, tosti, pinda's, kaasblokjes, worst en olijven. Het Proeflokaal heeft een ruim terras en is geschikt om grote groepen te kunnen ontvangen. Vanuit het Proeflokaal start ook een Bierrondleiding.

meer info

berne abdijbier
Drank

Berne Abdijbier

De Abdij van Berne heeft een enorm rijke historie die zelfs teruggaat naar het jaar 1134. Daarmee is de Norbertijner abdij de oudste nog bestaande kloostergemeenschap van Nederland. Vanaf de beginjaren van de orde werd er al bier gebrouwen en op de huidige abdij te Heeswijk was er een brouwhuis vanaf 1634. Stichting Berne Abdijbier ontwikkelt diverse bieren waarvan er nu vijf soorten zijn geïntroduceerd. Deze bieren worden naar ons eigen speciale recept op een bevriende abdij gebrouwen. Mettertijd willen wij in Heeswijk onze eigen brouwerij weer opzetten.

meer info

Wat is er te doen