Film: In de naaikamer van het klooster

‘In de naaikamer’ heet de film die filmmaker/kunstenaar Jeanne van der Horst heeft gemaakt in het kader van het project STOPLAP * STOPLAB. De film is een tweeluik over het naaiwerk van de zusters uit Megen en Oosterhout. Samen met textielontwerper Marjolein Keijsper nemen de zusters Simone en Agatha de kijker mee in de naaikamer van hun klooster, plekken waar zij dagelijks werken en waar bezoekers nooit komen. Ze vertellen hoe in het klooster gewerkt wordt in de naaikamer en hoe ze duurzaam omgaan met hun kleding/habijten en linnengoed. 

De film maakt deel uit van project STOPLAP * STOPLAB in het kader van het Brabants Kloosterleven, waarin aandacht wordt gevraagd voor eeuwenoude kloosterwaarden en gekeken wordt hoe die ook nu nog zinvol zijn. Duurzaamheid speelt hierin een belangrijke rol. In kloosters worden materialen zoals textiel tot het uiterste benut. Niets wordt weggegooid en kleding wordt voortdurend hersteld.

In speciale STOBLAB-sessies wordt de film aan de deelnemers vertoond. Vervolgens gaan deelnemers onder begeleiding van textielontwerper Marjolein Keijsper aan de slag om oude naai- en hersteltechnieken, de kneepjes van het vak, te leren. De verschillende stopwerkjes worden uiteindelijk vertoond in een ‘STOPLAP-manifest’ waarin mensen opgeroepen worden om anders met textiel om te gaan.

Lees hier meer over textielproject STOPLAP en een eerste STOBLAP-sessie.

Kijk hier voor een voorvertoning van de film: