Eerste STOPLAB sessies in Eindhoven

Op 25 oktober vond de eerste STOPLAB sessie plaats tijdens Dutch Design Week Eindhoven onder leiding van textielontwerper Marjolein Keijsper bij Residency for the People in de voormalige kosterwoning van de Catharinakerk in Eindhoven. 

Marjolein onderzoekt de relatie tussen kloosters en textiel en neemt een divers gezelschap hierin mee tijdens de STOPLAB-sessies. Een divers gezelschap zette zich aan het naaien en herstellen: een kostuummaker, een ritueel begeleider, docenten, welzijnswerker, zorgbegeleiders, ontwerpers en andere geïnteresseerden. De deelnemers kregen eerst de film van Jeanne van der Horst te zien. Deze tweeluik geeft een uniek inkijkje in de naaikamer van zuster Simone van de Onze Lieve Vrouwe Abdij in Oosterhout en zuster Agatha van het clarissenklooster Sint Josephsberg in Megen. Na de film gingen de deelnemers zelf aan de slag. Met het tafellaken, de mouwbeschermers en het reuze-speldenkussen creëerde Marjolein een bijzondere setting Na afloop kregen alle STOP-werken een nummer op dezelfde wijze zoals in kloosters textiel gemerkt wordt.

Op 21 december is de volgende STOPLAB-sessie in Tilburg met studenten Artcode van de Fontys Hogeschool voor de Kunsten.  Andere locaties waaronder Oosterhout staan voor 2023 in de planning. Zo ontstaat een serie van STOP-werken /tafelkleden die we volgend jaar samen met de film tonen in een eindmanifestatie om anders met textiel om te gaan.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door Makersfonds Tilburg en Perspectiefbudget Provincie Noord-Brabant

Een preview van de film is hier te zien: