Beleven en verblijven Verdieping

Rondleiding Clarissenklooster

Clarissenklooster Eindhoven

12 september 2021

Sint Claralaan 1

15.00 uur

5654 AS, Eindhoven

Op zondag 12 september is er een bijzondere rondleiding in het Clarissenklooster te Eindhoven. De rondleiding is onderdeel van de Open Monumentendag/Architectuurdag in Eindhoven, waar kloosters dit jaar het centrale thema vormen.

Het Clarissenklooster ligt fraai in het dal van de Dommel. Het kloostergebouw houdt zich verborgen achter een gracht met hoge imposante bomen en een bakstenen muur. Het complex is tussen 1950-1953 gerealiseerd op het voormalige Landgoed Rapelenburg naar een ontwerp van de Eindhovense architect Kees (C.H.) de Bever (1897-1965). Voor dit ontwerp ontving hij in 1955 de gemeentelijke cultuurprijs.

Het klooster ademt in alles de sfeer van het ‘goede katholieke leven’ van vlak na de Tweede Wereldoorlog. Het exterieur en interieur van veel nieuwgebouwde kloosters uit die tijd werd in overeenstemming gebracht met het sobere karakter van het monastieke leven. Harmonische verhoudingen in de architectuur werden opgevat als uitdrukkingen van geestelijke waarden, van studie, meditatie en gebed.

Het complex wordt momenteel herontwikkeld tot een hotel.

Meer informatie
ACE_Clarissenklooster_BASE_01_s