Rondreizend scriptorium gaat handschriften verzamelen

Op verschillende locaties in Brabant kun je komende weken bijdragen aan het ontwerpen van een nieuw lettertype. Dat gebeurt in een mobiel scriptorium waarmee Graphic Matters door Brabant reist. Het project is onderdeel van het Brabants Kloosterjaar. De aftrap van het project vond vrijdagavond 20 augustus plaats.

In middeleeuwse kloosters was het scriptorium de plek waar monniken hun spreekwoordelijke monnikenwerk verrichtten. Ze vertaalden er teksten en kopieerden er boeken. Tot de uitvinding van de boekdrukkunst werden boeken handmatig gekopieerd en besteedden monniken hieraan een aanzienlijk deel van hun tijd. Het overschrijven en met prenten versieren van tekst was een vorm van gebed, maar ook de bakermat van hedendaagse communicatie. Kloosters speelden namelijk een cruciale rol in de ontwikkeling van vormgeving, illustratie en drukwerk.

In het mobiele scriptorium kun je je eigen handschrift achterlaten door veertig letters, cijfers en leestekens over te schrijven. Je krijgt een unieke code waarmee je later je eigen handschrift kan downloaden voor eigen digitaal gebruik.

Alle verzamelde handschriften vormen verder de basis waarmee ontwerpers van Autobahn een nieuw lettertype ontwikkelen. Met dit lettertype wordt najaar 2021 een speciale editie van de Brabantse straatkrant Sammy gemaakt. Deze editie besteedt volop aandacht voor de maatschappelijke betrokkenheid van kloosterlingen.

 

De speciale editie van Sammy wordt 30 november 2021 gepresenteerd in Theater Speelhuis in Helmond. Data en locaties van het Scriprorium vind je terug in de agenda.