‘Over Heilig Bloed en religieuze ridders’

Gemeente Laarbeek en Gemert-Bakel hebben in samenwerking met de provincie Noord-Brabant en Land van de Peel een nieuwe wandelroute gemaakt. De kloosterrondwandeling ‘Over Heilig Bloed en religieuze ridders’ is een rondwandeling van 13 km in de natuur en leidt je langs kloosters, kapellen en andere bezienswaardigheden.

De Kloosterrondwandeling start en eindigt bij Missieklooster Heilig Bloed, een eyecatcher in het buitengebied van Aarle-Rixtel. In het Missieklooster Heilig Bloed wonen de Missiezusters van het Kostbaar Bloed. Het Missieklooster is een van de kloosters die onderdeel uitmaken van Ons Kloosterpad, een langeafstandswandelroute die vorig jaar werd gelanceerd. De Brabantse kloosters, hun lange geschiedenis en toekomst staan hierin centraal. De Kloosterrondwandeling geeft de mogelijkheid om de sfeer te proeven van Ons Kloosterpad, zonder een etappe van de lange afstandswandelroute te hoeven lopen.

Cultuurhistorie

De route brengt de wandelaar langs historische plekken met een vele verhalen. Bij een cultuurhistorische route kijk je niet alleen rond, maar leer je ook de verhalen kennen achter wat je ziet.  Wethouder Bart Claassen uit Gemert-Bakel: ‘Tijdens de wandeling kom je onder meer langs Kasteel Gemert, de Sint Jans Onthoofdingskerk, de Sint Joriskapel en voormalig klooster Nazareth. Stuk voor stuk ‘vertellen’ deze bijzondere bezienswaardigheden over onze cultuurhistorie. Het is een prachtig stukje religieus erfgoed, waar we ontzettend trots op zijn.’

Uitbreiding aanbod in de Peel

Beide gemeentes zijn blij met de themaroute. Wethouder Joan Briels uit Laarbeek: ‘De route is een verrijking voor het aanbod aan themawandelingen in Laarbeek. Door samen te werken met andere gemeentes binnen ’t Land van de Peel kunnen we ons recreatief aanbod verder versterken en uitbreiden. Een recreant laat zich tijdens het wandelen ook niet beperken door gemeentegrenzen.’

Wandelen via knooppunten

De rondwandeling is te lopen via het knooppuntennetwerk en eenvoudig terug te vinden via www.landvandepeel.nl/kloosterrondwandeling. De wandelbrochure wordt online en op een aantal punten op en nabij de route te koop aangeboden, zoals het Missieklooster en Herberg De Brabantse Kluis.