Mappa Brabantiae nu te koop!

Opgelet. De minutieuze handgetekende ‘Mappa Brabantiae’ is vanaf nu te koop voor €5 bij kloosterwinkels van Abdij van Berne (ook via de webwinkel), Sint Catharinadal en Sint Agatha. De opbrengst komt volledig ten goede aan de kloostergemeenschappen.

Met zijn minutieuze handgetekende ‘Mappa Brabantiae’ verbeeldt illustrator Ludwig Volbeda bijna duizend jaar Brabantse kloostergeschiedenis. Hij maakte de verhalende kaart ter gelegenheid van het Brabantse Kloosterjaar 2021 onder redactie van Graphic Matters en Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven. De kaart is als interactieve website te bezoeken en voor iedereen beschikbaar om online te publiceren.

De Middeleeuwse ‘mappae mundi’ waren landkaarten bedoeld om verhalen te vertellen. Via een interactieve website geeft dit hedendaagse ‘monnikenwerk’ van Ludwig Volbeda inzicht in bijna 40 thema’s. Hij tekende maandenlang op basis van gesprekken met zusters, paters en pelgrims, verbleef in een klooster en verdiepte zich in tientallen boeken. De mappa maakt de invloed van duizend jaar kloosterleven op de huidige maatschappij zichtbaar. Bij elk thema is een uitleg geschreven door Marga Arendsen van het Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven. Bijvoorbeeld over ridder Folkold van Berne die op de vlucht het eerste Brabantse klooster sticht, de vele torens als bakens in het Brabants landschap en strijd tussen katholieken en protestanten in de 80-jarige oorlog, de steun van de Oranjes, zorg en onderwijs en de actuele behoefte aan bezinning en het delen van bezit.