Het klooster vanuit de tuin (2)
Bezoeken en beleven
Ons Kloosterpad
Overnachten
Wandelen

Sint-Antonius van Padua

Kloosterstraat 6, 5366 BH, Megen Bekijk op Google maps

In 1629 werden de Franciscanen verdreven uit ‘s-Hertogenbosch, waar ze sinds 1228 een klooster hadden. Ze arriveerden in 1645 in Megen. In 1648 begonnen de broeders met de bouw van klooster Sint-Antonius van Padua.

Naast bidden en werken in de kloostertuin hadden de minderbroeders nog twee taken buiten de deur. Vanaf 1645 tot 1967 was bij het klooster een Latijnse school gevestigd, bestemd voor jongens uit Brabant en de Republiek, die in hun eigen omgeving geen ‘hoger’ onderwijs konden volgen omdat zij katholiek waren.  De broeders trokken daarnaast rond als ‘marskramers’ om in het geheim katholieken bij te staan toen na de Tachtigjarige Oorlog het katholieke geloof uit de publieke ruimte was verbannen.

In Megen geniet het Heilig Bruurke enige bekendheid. Broeder Everardus was de portier van het klooster en was begaan met het lot van de armen. Na zijn dood is er een kapel aan hem gewijd. De kapel ligt naast de kloosterkerk. Rond zijn grafmonument is een traditie ontstaan. Iedere dag nog worden er briefjes achtergelaten in de mouwen van de beeltenis van het Heilig Bruurke, in de hoop dat de gebeden worden gehoord.

Het klooster wordt nog steeds bewoond. Sinds de jaren tachtig is het mogelijk om een paar dagen in het klooster te verblijven en met de broeders mee te leven. De kloostertuin wordt tegenwoordig gerund door vrijwilligers. Deze Hof van Lof is apart te bezoeken.

De derde etappe van Ons Kloosterpad eindigt voor de poort van klooster Sint-Anthonius van Padua. De vierde etappe start hier. Het klooster Sint-Josephsberg ligt op steenworp afstand hiervandaan en is dus makkelijk mee te nemen in beide wandelingen.

 

'Ik had in dertig jaar tijd 50.000 gulden gespaard en binnen drie minuten maakte ik al dat geld over aan goede doelen', vertelt broeder Loek. Wat het oplevert? 'Een leeg hoofd'.

Luister de podcast

Hans Peter Bartels had nooit had gedacht broeder te worden. Totdat hij in contact kwam met de Franciscanen en hier zijn roeping vond. Samen met andere broeders, proberen ze deze unieke levenswijze in stand te houden.

Bekijk de video

Producten van deze locatie

20230213_154327
Souvenir

Huiszegen

Nog niet eens zo heel lang geleden trok de pastoor tijdens het Feest van de Driekoningen eropuit om huizen in zijn dorp of stad te zegenen. Hij besprenkelde de huizen met wijwater en schreef met een krijtje C+M+B boven de deuren, voorzien van het jaartal waarin de zegen van kracht was. Deze zegenspreuk luidt Christus Mansionem Benedicat, Christus zegene dit huis. Het is niet toevallig dat dit ook een verwijzing is naar de drie koningen: Caspar, Melchior en Balthasar. De minderbroeders hebben deze traditie weer opgepakt. Dezelfde zegen werd na afloop van de Driekoningendienst uitgesproken over een aantal tinnen afgietsels van een pelgrimsinsigne uit Keulen, waar het koninklijke drietal begraven ligt. Deze gezegende insignes zijn voor € 12,50 per stuk het hele jaar door verkrijgbaar in het klooster en bij het Toeristisch Informatiecentrum Megen aan de overkant. Online exemplaren bestellen is ook mogelijk. De opbrengst van de ‘huiszegen’ komt ten goede aan de Stichting Het Everardus Witte-Fonds.

meer info

Weelde aan groen boek
Boeken Wandel- en fietstochten

Een weelde aan groen

Achter de muren van menig klooster bevindt zich een weelde aan groen. De kruidentuin in Uden, de Hof van Lof in Megen, de stiltetuin in Velp bij Grave en de historische landschapstuin in St. Agatha zijn stuk voor stuk verborgen parels die ieder voor zich een ander aspect van de kloostertuin vertegenwoordigen. Het handzame boekje Een Weelde aan groen gidst de reiziger door de geschiedenis van deze kloosters en de aanleg van de tuinen. De tuinen worden met elkaar verbonden door diverse fietsroutes. Kijk hier naar een filmpje over de tuinen: https://youtu.be/wVtM5-JO31U?

meer info

Hof van Lof I met het klooster op de achtergrond
Anders

Hof van Lof

De tuin van het 350 jaar oude minderbroedersklooster werd midden jaren '90 steeds minder gebruikt als moestuin. Bewoners en gasten hadden meer behoefte aan stilte en bezinning. Zo ontstond de 'Hof van Lof', waarin bloemen en planten de schoonheid en de overvloed van de schepping laten zien, ieder met hun eigen verhaal. Om het eigen karakter van de Hof van Lof en de sfeer van het klooster te beschermen is de tuin alleen te bezoeken op de tijden, die in de agenda staan aangegeven. De zogenaamde "scharrelmiddagen" kunt u zonder aanmelden bezoeken.

meer info