Rijksmonumenten_Roosendaal_312
Bezoeken en beleven

Mariadal Roosendaal

Mariadal Roosendaal

Vincentiusstraat 3, 4701 LM, Roosendaal Bekijk op Google maps

Klooster Mariadal werd in 1934 gebouwd. Het klooster werd gebouwd in de stijl van de Delfste School, de kapel die zich achter het klooster bevindt, is een voorbeeld van baksteenexpressionisme.  De grote, ommuurde, kloostertuin met kerkhof heeft een geometrisch padenpatroon. In de tuin bevindt zich een devotiekapel. Zowel het klooster als de kloostermuur zijn geklasseerd als rijksmonument.

De Congregatie van de Zusters Franciscanessen van Mariadal in Roosendaal werd in 1832 opgericht door Maria Raaymakers uit Sint Oedenrode. In zeer korte tijd werden kloosters, scholen en internaten opgericht. Daarnaast zijn zusters werkzaam geweest in het pastoraat, de zieken- en bejaardenzorg en in wijkverpleging.

Momenteel wonen bijna alle zusters in De Stedes of in woonzorgcentrum St. Elisabeth. De missie in Suriname werd in 2018 beëindigd. In Curaçao, Suriname en Chili wonen nog een aantal zusters, maar zij bevinden zich in een afbouwsituatie.

‘Ieder mens heeft het recht om verkeerde keuzes te maken’, vertelt Zuster Margriet. ‘Als iemand een verkeerde keuze maakt, moet je dat niet veroordelen. Je moet diegene helpen een nieuwe weg te vinden.’

Luister de podcast