kasteelklooster Bronckhorst velp
Bezoeken en beleven
Ons Kloosterpad
Wandelen

Kasteelklooster Bronckhorst

Kasteelklooster Bronckhorst

Basilius van Bruggelaan 2, 5363 VA, Velp Bekijk op Google maps

Het Redemtoristinnenklooster in Velp is gebouwd op de fundamenten van een eerder kasteel. Een lid van de Gelderse familie Bronckhorst bouwde dat kasteel in de vijftiende eeuw. In 1858 vestigden zich zeven zusters Redemptoristinnen vanuit Brugge in Velp. Een groot deel van het kasteel werd twee jaar later gesloopt voor de nieuwbouw van het klooster. Delen van het muurwerk van het kasteel werden in deze nieuwbouw opgenomen. De eerste steen werd op 6 juni 1860 door de deken en de burgemeester van Velp gelegd. Onder een deel van het klooster zijn enkele oude kelders van het voormalige kasteel nog aanwezig.

De kloosterlingen waren slotzusters en leefden dus in afzondering. Ze stonden bekend als de rooi nonnekes, vanwege de kleur van hun pij.  Ze verbouwden zelf eten in de kloostertuin met kippenhok. Hun aantallen liepen sterk terug in de tweede helft van de twintigste eeuw en in 1990 verlieten de laatste negen zusters het klooster om naar Someren te gaan. Tegenwoordig bestaat het kasteelklooster uit huurappartementen.

Het Redemtoristinnenklooster vormt samen met het Vincentiuskerkje en het Emmausklooster de drie-eenheid in Velp. De drie-eenheid vertelt het verhaal van 10 eeuwen religieuze geschiedenis in Noord-Brabant. Een bijzonder verhaal, dat op de plek nog voelbaar is.

Het Redemtoristinnenklooster ligt aan de vierde etappe van Ons Kloosterpad.

Verschillende partijen slaan de handen ineen voor behoud en renovatie van drie erfgoedcomplexen in Velp: het Emmausklooster van de Orde der Minderbroeders Kapucijnen, het klooster van de zusters Moniale Redemptoristinnen en het Vincentiuskerkje.

Bekijk de video