karmelklooster boxmeer steenstraat
Bezoeken en beleven
Ons Kloosterpad
Wandelen

Karmelklooster

Karmelietenklooster Boxmeer

Steenstraat 39, 5831 JA, Boxmeer Bekijk op Google maps

In de Steenstraat naast de Sint Petruskerk staat het Karmelietenklooster. Het gebouw is in 1654 gesticht door graaf Albert van den Bergh en zijn vrouw Madeleine de Cusance. Boven de poort, tussen kerk en klooster, zijn de wapens te zien van Albert en Madeleine. Voor een bezoeker werd zo meteen duidelijk wie dit klooster mogelijk had gemaakt.

Wat het klooster in Boxmeer uitzonderlijk maakt, zijn de ramen. De gebrandschilderde ramen zijn waarschijnlijk ontworpen door de in ‘s-Hertogenbosch geboren kunstenaar Abraham van Diepenbeeck en verbeelden verschillende momenten uit de geschiedenis van het klooster.

Een van de bekendste karmelieten is Titus Brandsma. Hij begon zijn religieuze leven in het klooster te Boxmeer en werd later hoogleraar aan de eerste katholieke universiteit van Nederland.  Hij was een uitgesproken tegenstander van de opkomende nazi’s. uitgebroken en de Duitsers Nederland bezetten, bleef hij strijden. In 1942 werd hij opgepakt door de bezetter. In concentratiekamp Dachau stief hij na vele mishandelingen. In 1985 werd hij zalig verklaard en het proces van heilig verklaren is gaande.

Het klooster wordt nog steeds bewoond door klein groepje broeders en zusters. In het klooster is een Centrum voor Spiritualiteit gevestigd.

Het klooster is eindpunt van etappe 6 en startpunt van etappe 7 van Ons Kloosterpad.

 

Zuster Hettie Berflo vertelt in deze video over het leven in het karmelietenklooster en over de drijfkracht van haar gemeenschap: mensen helpen god te ontdekken in hun leven.

Bekijk de video