heiligenon oirschot
Bezoeken en beleven
Ons Kloosterpad

Huis Blijendaal

Nieuwstraat 28, 5688 BE, Oirschot Bekijk op Google maps

Huis Blijendaal is een oud woonhuis in Oirschot dat dienst heeft gedaan als karmelietessenklooster. Het klooster is in 1644 gesticht door Maria van Valkenisse, oftewel de Heilige Non. Deze zuster leidde een leven van extreem vasten en lichamelijk lijden, om zo nader tot God te komen.

Ze zou over mystieke gaven beschikken en dat bezorgde haar een reputatie van heiligheid. Na haar dood in 1658 groeide deze nog verder aan, toen bleek dat haar lichaam niet verging, maar na enige tijd een welriekende olieachtige vloeistof afscheidde. Die werd door de medezusters opgevangen op linnen doeken en in flesjes, om de Godslamp brandend te houden en om er zieken mee te genezen.

Met groeiende ergernis zagen de protestantse autoriteiten toe hoe het klooster uitgroeide tot bedevaartsoord. Het lichaam van de Heilige Non werd daarop met grote militaire overmacht in beslag genomen en naar Den Bosch overgebracht. Daar verrichtte men sectie op het lichaam, uiteraard met de bedoeling om alle wonderverhalen als fabels te kunnen afdoen.

In een museumpje op de zolder boven de kapel worden, naast andere relieken, kledingstukken bewaard van deze heilige. Het is helaas niet te bezichtigen.

Sinds een aantal jaren biedt Blijendaal naast verzorgingshuiszorg ook verpleeghuiszorg. Sindsdien stelt Blijendaal zich ook open voor andere bewoners naast de zusters. Media 2021 zal deze functie ook stoppen. Er wordt nagedacht over herbestemming.

Huis Blijendaal ligt aan de twaalfde etappe van Ons Kloosterpad.