olv Koningshoeven
Bezoeken en beleven
Spijs en drank
Wandelen

Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven

Eindhovenseweg 3, 5056 RP, Berkel-Enschot Bekijk op Google maps

In 1881 vestigden de trappisten zich voor het eerst in Nederland. Ze kwamen uit Frankrijk. Daar was de politieke toestand te bedreigend was geworden. In Berkel-Enschot vonden ze een geschikt onderkomen. Het bestond uit een grotere en twee kleinere hoeven. Die werden Koningshoeven genoemd, omdat ze eigendom van koning Willem II waren geweest.

Pater Nivardus Schweijkart werd in 1883 de eerste prior. Hij was de zoon van een Duitse bierbrouwer. Om in het levensonderhoud te voorzien startte de prior met het brouwen van bier. La Trappe staat nu bekend om de ambachtelijke, zwaardere bieren maar destijds begonnen ze met pils.

De trappisten hebben een sterke band met de natuur. Zo is er een ingenieus waterfilteringssysteem aangelegd. Het water wordt deels gezuiverd door planten en teruggegeven aan de natuur. De trappisten willen in 2025 klimaatneutraal zijn.

Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven is eindpunt van etappe 12 en startpunt van etappe 13 van Ons Kloosterpad.

Sander de Kramer wandelt verder op Ons Kloosterpad op weg naar Abdij Koningshoeven in Berkel-Enschot. In deze aflevering trekt broeder Thomas Quartier met hem mee. De gitaar hoort bij zijn wandeluitrusting, want zo zegt hij, zingen is een belangrijk deel van het monnik en pelgrim zijn.

Luister de podcast

Producten van deze locatie

fietstocht
Wandel- en fietstochten

Fietsroutes langs kloosters Midden-Brabant

In de regio Midden-Brabant zijn er twee klooster(fiets)routes samengesteld. Deze brengen u langs maar liefst 49 (voormalige) kloosters in Tilburg, Berkel-Enschot, Udenhout en Biezenmortel. De routes staan beschreven in een speciaal uitgegeven boekje ‘Kloosterroute’. Twee fietsroutes langs (voormalige) kloosters in Tilburg, Berkel-Enschot, Udenhout en Biezenmortel’. Het boekje Kloosterroute en de programmaflyer zijn van 6 tot en met 12 september gratis af te halen bij VVV Tilburg, de Bibliotheek Midden-Brabant en Erfgoedcentrum ’t Schoor, het TextielMuseum en Koningsoord. 

meer info

inpakpapier
Anders

Cadeauverpakking Broeders & Zusters

Voor de biënnale van het Sint-Catharinadal heeft La Trappe, samen met de zusters van het Sint-Catharinadal een prachtige cadeauverpakking gemaakt. De verpakking heet Broeders & Zusters en verbindt twee werelden, ieder met hun eigen geloofsstroming. Hierin zit een fles rosé van het Sint-Catharinadal, een fles La Trappe Blond en twee prachtige recepten gemaakt door de chefkok van het Proeflokaal in samenwerking met Maikel, chefkok van De Blauwe Camer.

meer info

honing koningshoeven
Spijs

Pure Honing

De imkerij dient nóg een doel: we dragen een steentje bij aan het in stand houden van bijenvolken. Dat vinden we van groot belang omdat bijen met hun bestuiving cruciaal zijn voor de voedselproductie, maar met uitsterven worden bedreigd. Stilte, aandacht en toewijding vormen de belangrijkste ingrediënten van alles wat we maken. Daarnaast hebben we nadrukkelijk oog voor het welbevinden van de mensen die hier werken en gaat een deel van de opbrengsten van onze bedrijven naar goede doelen

meer info

chocolade koningshoeven
Spijs

Authentieke Chocolade

Ook hier zijn de grondstoffen van eerlijke herkomst. Alle producten zijn voorzien van het logo van de abdij en worden in kleine tabletten aangeboden. Ook verwerken we chocolade tot chocoladeflakes. De producten worden verkocht in onze kloosterwinkel. Stilte, aandacht en toewijding vormen de belangrijkste ingrediënten van alles wat we maken. Daarnaast hebben we nadrukkelijk oog voor het welbevinden van de mensen die hier werken en gaat een deel van de opbrengsten van onze bedrijven naar goede doelen.

meer info

brood koningshoeven
Spijs

Bierborstelbrood

Bijzonder is ons voedzame bierborstelbrood dat we bereiden van de bestanddelen die na het bierbrouwen achterblijven. Dit brood is voor eigen gebruik, maar ook voor de verkoop. Verder produceren we onder meer pistolets, worstenbroodjes en rozijnenbrood. Stilte, aandacht en toewijding vormen de belangrijkste ingrediënten van alles wat we maken. Daarnaast hebben we nadrukkelijk oog voor het welbevinden van de mensen die hier werken en gaat een deel van de opbrengsten van onze bedrijven naar goede doelen.

meer info

Wat is er te doen