abdij maria toevlucht
Bezoeken en beleven
Overnachten
Wandelen

Abdij Maria Toevlucht

Rucphenseweg 38, 4882 KC, Zundert Bekijk op Google maps

In 1897 schonk de Zundertse Anna Catharina van Dongen bijna vijftien hectare bos- en heidegrond aan de abt van het klooster Koningshoeven in Berken-Enschot. Het was haar bedoeling dat ook in de Zundertse Moeren trappisten zouden komen wonen.

In de herfst van 1899 vertrokken pater Nivardus Muis en broeder Dorotheus de Vries vanuit Tilburg naar Zundert. De pachter van het boerderijtje De Kievit, Bart Nouws, zorgde voor tijdelijk onderdak. Bij dat boerderijtje, zes kilometer buiten Zundert, timmerde broeder Dorotheus de Vries een voorlopig verblijf.

Het klooster wordt nog steeds bewoond. Net als een aantal andere kloosters van deze orde is de voornaamste bron van inkomsten het eigen gebrouwen trappistenbier.

 

 

 

'In de stilte hoor je pas wat je zelf wilt' vertelt broeder Guido. Hij is 18 jaar als hij aanklopt bij het stilteklooster in Zundert, maar hij wordt weggestuurd om 'eerst in het leven te staan'. Op zijn 36ste wordt hij wel binnengelaten.

Beluister de podcast

De streekomroep "Ons West Brabant" maakte een bijzondere reportage van het gesprek tussen Greet en broeder Guido in de abdij Maria Toevlucht in Zundert.

Bekijk de reportage

Producten van deze locatie

Wat is er te doen