Kloostergasten gezocht!

2021 is uitgeroepen tot het jaar van het Brabants Kloosterleven. Daar staan we op allerlei manieren bij stil. Met de lancering van Ons Kloosterpad en eigentijdse publieksprogramma’s die geworteld zijn in 1000 jaar kloosterleven. Maar ruimte voor bezinning is er ook. In de maanden september en oktober bieden we Brabanders jonger dan veertig jaar, zonder band met het kloosterleven, de mogelijkheid tot een mini-retraite. De eerste kloostergasten zijn te gast bij de Norbertijnen in de Abdij van Berne in Heeswijk-Dinther.

Veel Brabantse kloosters beschikken over gastenkamers. We bieden je aan om daar als kloostergast te verblijven. Je leeft mee in de rust en het ritme van de kloosterlingen en bent vrij om deel te nemen aan de diensten. Je krijgt de beschikking over een eigen ruimte en bent uitgenodigd om 3 maal daags aan te schuiven voor ontbijt, lunch en diner.

Het verblijf krijg je aangeboden van ons. Wel vragen we je twee foto’s te maken van jezelf als kloostergast en die naar ons te mailen. Laat vóór … van je horen via olga@studiosamenleving.nl en vertel ons je naam, leeftijd, wie je bent, waarom je mee wil doen.

Kloosterleven in Brabant 

Het kloosterleven zoals Noord-Brabant dat kende, gaat verdwijnen. Ongeveer 95 % van kloosterlingen was actief in zorg, onderwijs, missie. Die taak is vrijwel volledig overgenomen door de overheid. De generatie burgers voor wie kloosterlingen een vanzelfsprekendheid waren in samenleving en straatbeeld is ook op leeftijd. Een klein aantal contemplatieve orden bereid zich voor op de toekomst. Inzet kloosterjaar is het verhaal van het Brabants kloosterleven bij het grote publiek onder de aandacht te brengen. Stil te staan bij hoe het onze samenleving gevormd heeft, erkennen wat er niet goed is gegaan en koesteren of opnieuw vormgeven van datgene waarvan we denken dat het waard is gekoesterd te worden: plekken, verhalen, waarden, ambachten en tradities. Met kloostergasten nodigen we Brabanders uit het kloosterleven zelf te ervaren en er een mening over te vormen.