Beleven en verblijven Verdieping

Rondleiding Mariënhage/ DOMUSDELA

Klooster Mariënhage

12 september 2021

Kanaalstraat 4

5611 CT, Eindhoven

Op 12 september zijn er drie rondleidingen in het bijzondere kloostercomplex Marënhage/DOMUSDELA. De rondleidingen zijn onderdeel van de Open Monumentendag/ Architectuurdag in Eindhoven, die dit jaar kloosters als thema heeft.

Mariënhage kent een rijke en lange geschiedenis. In 1419/1420 schonk de toenmalige heer van Eindhoven, Jan II van Schoonvorst, een kasteel aan de Augustijner kanunniken. Dit kasteel deed dienst als klooster en kreeg de naam ‘Ons Lieven Vrouwe op die Haghe’. Na het vertrek van de monniken hebben de gebouwen tot 1890 vele bestemmingen gehad. Ze deden dienst als huisvesting van de rentmeesters van de prins van Oranje, veldhospitaal en textielfabriek.

In 1891 kwam het gebouwencomplex in handen van de paters Augustijnen. Zij bouwden ook een kerk en een gymnasium voor jongens.

Coöperatie DELA werd in 2016 eigenaar en kwam met een plan voor een herbestemming van het complex. Samen met de paters, de gemeente Eindhoven en de provincie Noord-Brabant wist de in Eindhoven gevestigde uitvaartverzekeraar en -verzorger een bijzondere herontwikkeling te realiseren.

Rondleidingen: zondag 12 september, 11.00; 13.00 en 15.00 uur (aanmelden verplicht)

 

Meer informatie
Marienhage & Domusdela HT8_2384