Rondwandeling Vessem geopend

Wethouder Léon Kox en Adri Brooijmans, coördinator Pelgrimsherberg Kafarnaüm’ opende zondag 15 mei de kloosterrondwandeling rondom deze pelgrimsherberg. Het is één van in totaal vijftien rondwandelingen die worden geopend bij (oud) kloosters aan de langeafstandswandelroute Ons Kloosterpad. Deze kloosterrondwandeling ‘Pelgrimsherberg Kafarnaüm’ vertrekt vanuit Vessem, hét pelgrimscentrum van Nederland. “De nieuwe rondwandelingen zijn bedoeld voor iedereen die houdt van een mooie wandeling en die interesse heeft in het rijke kloosterleven dat onze regio kent”, aldus wethouder Kox.

 Tijdens deze Open Kloosterdag konden geïnteresseerden een kijkje nemen in de herberg, belevingstuin en de Lambertuskerk die voor deze gelegenheid ook zijn deuren had opengesteld. Wethouder Kox en coördinator Brooijmans onthulden deze dag het routepaneel met daarop alle informatie over de wandeling in Vessem. Deze kloosterrondwandeling is circa 9 kilometer lang en voert langs de mooiste plekjes rond het dorp. De rondwandelingen zijn een initiatief van de Brabantse kloosterlingen, gemeenten en provincie Noord-Brabant, in samenwerking met VisitBrabant Routebureau.

Wandelen via knooppunten

De kloosterrondwandeling loopt via het wandelknooppuntennetwerk en is dus voor iedereen goed te volgen. Op het routepaneel bij de pelgrimsherberg staat alle informatie. De wandeling is ook online via de telefoon te  bekijken. Het is ook mogelijk om een papieren routekaart te kopen. Deze is verkrijgbaar in de Herberg, bij Visit Eersel op de Markt in Eersel of online te bestellen via VisitBrabant. Kijk voor de route of voor meer informatie op visitbrabant.com/onskloosterpad.

Ons Kloosterpad

De rondwandelingen zijn een aanvulling op het zeer populaire Ons Kloosterpad. Dit is een langeafstandswandeling van 330 kilometer, die in vijftien etappes langs circa vijftig (voormalige) Brabantse kloosters en abdijen loopt. Duizenden wandelaars gingen al op pad sinds de opening vorig jaar. Rond diverse (oud) kloosters zijn prachtige rondwandelingen uitgezet, waar deze route in Vessem er nu één van is.

Pelgrimsherberg Kafarnaüm

De rondwandeling heeft als startpunt Pelgrimsherberg Kafarnaüm. De Pelgrimsherberg ligt in het centrum van Vessem, vlakbij de kerk en het gemeenschapshuis. Sinds het einde van de jaren zeventig was de boerderij een broederhuis van enkele broeders van de Congregatie van de Broeders van Onze Lieve Vrouw van Lourdes. Ze noemden hun nieuwe woning Kafarnaüm, een verwijzing naar een plaats in het Heilige Land. In 2011 verhuist de laatste broeder, maar de Pelgrimsherberg is open gebleven. “Voor pelgrims is het een plek om zich weer op te laden voor de volgende reis, kennis op te doen of tot innerlijke rust te komen. Bovenal is het een plek waar je altijd welkom bent”, aldus Brooijmans.

Download hier de route: Kafarnaüm