Meer podcasts en verhalen
Verhalen uit het brabantse kloosterleven
De samenwerkende partijen rond het Brabants kloosterleven hebben een brief geschreven aan gedeputeerde Stijn Smeulders (Cultuur, Sport, Erfgoed) waarin ze vragen om het project Brabants Kloosterleven wat langer te ondersteunen.
De brief is ondertekend door dertig partijen, waaronder diverse kloostergemeenschappen, de Konferentie Nederlandse Religeuzen (KNR), het erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven, culturele organisaties, zorgorganisatie Prisma, coöperatie Dela, gemeenten en musea.
In de brief wijzen de samenwerkingspartners op het succes van het Brabants Kloosterjaar, waarin onder andere Ons Kloosterpad is geopend en allerlei activiteiten voor een breed publiek zijn ontwikkeld om eeuwenoude kloosterwaarden als naastenliefde, soberheid en duurzaamheid, naar de huidige tijd te vertalen. “Wij zijn onverdeeld positief over het project Brabants kloosterleven en zouden graag zien dat het continueert tot een vaste waarde in de provincie. Maar we constateren dat we in dit stadium de rol van provincie als aanjager en vormgever van het netwerk nog nodig hebben. Het is te vroeg om nu los te laten.”
De ondertekenaars schrijven dat er nieuwe ontwikkelingen gaande zijn. Zo wordt gedacht aan het ontwikkelen van een meerdaagse fietsroute langs diverse kloosters, aan het ontwikkelen van betekenisvolle overnachtingsplaatsen langs Ons Kloosterpad en aan het verbeteren van de distributie van kloosterproducten, via een gezamenlijk webwinkel.
De samenwerkingspartners voelen zich gesterkt tot het schrijven van deze brief aan omdat er een nieuw beleidskader in de maak is waarbij de velden erfgoed, vrije tijd, cultuur, sport en gezondheid integraal wordt benaderd. “Brabants kloosterleven verbindt deze dingen met elkaar. Het gaat over het materiele erfgoed omdat het nieuwe verdienmogelijkheden voor de rijksmonumentale kloosters biedt. Het gaat over het immateriële erfgoed omdat we langs de projecten de verhalen over 900 jaar kloosterleven vertellen. Het gaat over vrije tijd. Wandelen, fietsen in onze provincie met bezoek aan culturele instellingen zoals musea en erfgoed centra. Het gaat ook over cultuur omdat wij telkens zoeken naar cross overs naar kunst en cultuur.”