Even weg van de drukte

Alien Hoving liep Ons Kloosterplad tussen 3 en 17 juni. In dit korte interview deelt ze haar ervaringen en heeft ze enkele praktische tips!

Alien woont in Overveen, een dorpje tussen Zandvoort en Haarlem. De net 60-plusser begeleidt voor haar plezier psychologen en therapeuten in hun eigen proces en in hun werk. Ze is een fervent wandelaar. Haar jongere zus en een vriend wonen in Noord-Brabant. Toen Ons Kloosterpad een keertje voorbijkwam in een app, werd ze getriggerd om het pad ook te lopen.

Alein wandelde vier dagen met haar jongere zus, een halve dag met een vriendin en 10,5 dag alleen. Het werd voor haar ongeveer 400 kilometer in plaats van 330 kilometer. “Ik wilde zoveel mogelijk in kloosters overnachten. Voor mij zijn dat er vijf geworden. In alle kloosters was men even vriendelijk en ieder klooster had iets anders wat ik heel aantrekkelijk vond. Overnachten langs de route is niet zo simpel als dat ik van tevoren dacht, omdat sommige kloosters niet alle dagen gasten ontvangen. Daarnaast ‘moest’ je in sommige kloosters (begrijpelijk) minimaal twee nachten verblijven omdat de bewoners graag willen dat je een stukje meedraait. Ik had maar vijftien dagen en dus geen tijd om een extra dag in te plannen. Vandaar dat ik soms op zoek moest naar alternatieve slaapplekken en ik wat meer gelopen heb dan de 330 kilometer dat het pad lang is.”

Waarom Ons Kloosterpad?

“Zo’n rondje is wel een leuke uitdaging, dacht ik. In 2012 heb ik de laatste 150 km van de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela gelopen. Voor mij werkt wandelen meditatief. Het is iets wat ik graag doe. Genieten van iedere dag in de natuur zijn, om de eenheid met de natuur en met de hele wereld te voelen. Religie en spiritualiteit zijn onderdeel van mijn leven, maar het is niet iets waar ik de hele dag mee bezig ben. Ons Kloosterpad is dan ook zeker voor iedereen (ongeacht of je wel/niet religieus bent) een aanrader, want er is zoveel moois te zien.”

Tips voor jou

Drie tips die Alien je graag meegeeft wanneer je Ons Kloosterpad gaat lopen:

  1. “Download de GPS route. Die is erg handig. Ik ontmoette een aantal mensen onderweg die zonder de GPS route waren gaan lopen. Zij kwamen na een uur wandelen in een bos weer op hetzelfde punt als waar ze gestart waren. Ik was in een half uurtje door dat hele bos dankzij de GPS route en stond aan de andere kant.
  2. Ga je meerdere dagen wandelen, boek dan je overnachtingen van tevoren.
  3. Lees het Bindboek van tevoren. Ik ontmoette een paar mensen die ook stukjes van het pad liepen met het Bindboek onder de arm. Ik vond ‘m zelf erg fijn om het boek met verhalen over bijzondere plekken en kaarten van tevoren te lezen. Er staat zoveel nuttige informatie in om erin te komen.”

Even weg van de drukte

Alien vindt het belangrijk dat er partijen zijn die in initiatieven zoals Ons Kloosterpad investeren. “Ik vind het heel positief. Tegenwoordig moet alles heel snel, iedereen is druk. Initiatieven zoals Ons Kloosterbpad bieden de mogelijkheid om pas op de plaats te maken. Je bent aan het wandelen, even weg van alles dat acuut moet. Het is belangrijk dat daar aandacht voor is, want zo draag je bij aan de mentale gezondheid van de burger. Heel goed dat de provincie hier samen met allerlei partijen in investeert.”

Zelf de rijke Brabantse kloostergeschiedenis leren kennen? Loop dan ook Ons Kloosterpad. Meer informatie vind je op https://onskloosterpad.nl/